Webhotellin ja virtuaalipalvelinten erot ja ominaisuudet

Nykyään jokainen paikallinen toimija, ja luonnollisesti myös verkkokauppa, tarvitsee omat nettisivut. Niiden ylläpidon voi ulkoistaa, ja se onkin eri yleistä. Yleisimmät verkkosivujen ylläpitotavat ovat webhotellit ja virtuaalipalvelimet.

Verkkosivuja voidaan pyörittää webhotelleissa tai virtuaalipalvelimessa. Toki voit myös ostaa ikioman palvelinkoneen ja asentaa sen omaan yritykseesi tai vuokrata räkkipaikan jostain konesalista. Tämä artikkeli keskittyy kuitekin kahteen ensimmäiseen.

Mikä on Webhotelli

Webhotellion sekä nimitys verkkosivutilaa myyvistä yrityksistä että valmiista verkkosivutilasta. Useimmat yritykset myyvät myös virtuaalipalvelimia jotka käsitellään tässä erikseen. Suomessa suurilla webhotelliyrityksillä on satoja tietokoneita, jokaisessa tietokoneessa puolestaan saattaa olla sadoittain eri verkkosivuja. Yksi kone jakaa aina yhden IP-osoitteen. Asiakkaalta piilossa olevat palvelinohjelmistot vievät sivukyselyt oikeaan paikkaan. Neutech on yksi esimerkki suomalaisista webhotelli-yrityksistä.

Webhotellilla tarkoitetaan tässä ominaisuuksiltaan määriteltyä tallennustilaa johon yksityinen henkilö yhdistys tai yritys voi luoda oman verkkosivunsa. Yleensä (vaan ei välttämättä aina) tähän kuuluu myös sähköpostipalvein. Jotkut yritykset tarjoavat kaupan päälle tai lisähintaan myös pilvipalvelua sisäisen, ei julkiseksi tarkoitetun tiedon tallennukseen.

Webhotellissa on valmiina kaikki tarvittavat palvelinohjelmistot kuten WWW-palvelin, sähköpostipalvelin, ftp-palvelin (usein lisänä tai tilalla suojattu SSH) tiedonsiirtoon, MySQL-tietokantapalvelin ja web-pohjainen järjestelmänhallinta sekä muita tarvittavia ohjelmia. Pääsääntöisesti palveluntuottajan palomuurit pitävät koneen suojassa hyökkäyksiltä.

Sen sijaan suojattu www-palvelin kuuluu harvoin peruspakettiin. SSL-sertifikaatteja käsittelevät usein muut yritykset kuin sivutilan myyjät ja hinnoittelevat palvelunsa miten hinnoittelevat ja webhotelli ainoastaan välittää palvelua. SSL on tärkeä, jos käsittelet henkilötietoja. Esimerkiksi verkkokaupoille henkilö- ja osoitetietorekistereineen SSL olisi tärkeä, vaikkakin maksujärjestelmät (verkkomaksunapit, luottokorttien käsittely) ovat useimmissa tapauksissa pienistä yhden hengen verkkokaupoista suuriinkin jättiläisiin ulkoistettu verkkomaksuja välittäville yrityksille.

Webhotelli-kuva

Webhotellin toimintaperiaate

Webhotellitila on usein rajattu mm. levytilan, kuukausittaisen liikennöinnin ja sähköpostiosoitteiden määrän perusteella. Jos jossain tulee seinä vastaan, joudut hankkimaan suuremman (ja siis kalliimman) paketin.

Perinteisesti webhotelliin ladattiin html-kieliset verkkosivut tai myöhemmin yleensä php-kielinen sivustonhallintaohjelma (Tunnetuimmat Joomla! Ja WordPress) ftp/ssh-yhteydellä. Nykyään useimmissa webhotelleissa on käytössä ohjelmiston asennuspalvelu josta yleisimmät vapaat verkkosivuohjelmat, oli kyseessä sivustonhallinta, verkkokauppa, kuvaglleria…) voi ladata ja asentaa suoraan.

Webhotellipalveluun kuuluu useimmiten myös järjestelmän säännöllinen varmuuskopiointi.

Mikä on virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelin voi olla joko yhtä käyttäjää varten varattu tietokone tai ainakin huomattava osa siitä. Virtuaalikoneen hintaan kuuluu yleensä oma jakamaton IP.

Toisin kuin webhotellissa, virtuaalikoneeseen asiakkaalla on täydet pääkäyttäjätason oikeudet. Lähtötilanteessa kone on täysin tyhjä, tietenkin perusasennettua käyttöjärjestelmää (yleensä Linux) lukuun ottamatta. Ensimmäinen tehtävä onkin asentaa palvelun tarvitsemat ohjelmistot kuten www-palvelin, sähköpostipalvelin, palomuurit ynnä muut tarvittavat. Asennus tapahtuu pääkäyttäjän konsolitilassa eli Linuxin perusteet on oltavat hallussa.

Siinä missä webhotellien tallennustila on alkaen muutamasta sadasta megatavusta noin 20-30 gigatavuun, virtuaalipalvelinten koko yleensä alkaa jostain 20 gigatavusta. Tätä tietenkin tulee syömään käyttöön tarvittavat palvelinohjelmistot. Virtuaalikoneet ovat yleensä suhteellisestikin webhotellitilaa kalliimpia mutta niiden käyttöä ei yleensä rajoiteta muuten kuin kiintolevytilan ja keskusmuistin eli ”raudan” puitteissa. Muuten saat käyttää konetta kuin omaasi. Voit asentaa ja tallentaa sinne melkeinpä mitä tahdot. Virtuaalipalvelintilaa myyvät yrityksestä saattavat toki puuttua asiaan jos havaitsevat koneita käytettävän laittomuuksiin, tai kuormitat heidän verkkoaan muuten poikkeuksellisen paljon.

Virtuaalipalvelin

Virtuaalipalvelimen toimintaperiaate

Kumpi käyttöön

Normaalissa peruskäytössä yksityishenkilöiden, yhdistyksien, pienten tai vähän suurempienkaan yritysten ei ole mitään syytä virtuaalipalvelimiin, sillä niiden ylläpito itsessään käy jo työstä. Virtuaalihotellissa olet viime kädessä vastuussa siitä, mitä palvelimellasi on. Webhotellin käyttömahdollisuudet ovat rajoitetummat mutta peruskäyttöön riittävät. Lisäksi webhotellin palomuurit ovat turvanasi.

Virtuaalipalvelin ajaa sen sijaan paikkansa lähinnä yrityksille joiden verkkotarpeet ovat jo suuret, esimerkiksi verkkokauppa jossa on jo tuhansia päivittäisiä kävijöitä. Yrityksellä on jo varaa palkata oma it-velho pitämään palvelinta pystyssä ja niin edelleen. Keskivertoa raskaammissa verkkotarpeissa virtuaalipalvelin on hyvä valinta, välivaihe ennen kuin on syytä alkaa miettiä oikeasti omaa verkkopalvelinta. Toki aina voi tulla vastaan muita erikoistilanteita joissa välttämättä tarvitset ”omaa” palvelinta omine IP-osoitteineen.

 

Lähteet:

Wikipedia

Neutech