Kuinka välttää hampaiden värjäytyminen? 

Hampaiden värjäytyminen on ikävä, mutta varsin yleinen vaiva. Joillekin hampaiden ulkonäöllä ei ole juuri väliä, mutta hampaiden valkoisuus on monille tärkeä asia ja kellertävät tai muutoin tahriintuneet hampaat voivat näin vaikuttaa negatiivisesti myös itsetuntoon ja ihmisen minäkuvaan. Kyse ei ole siis tällä tavoin ajateltuna ainoastaan kosmisesta haitasta. Jos huomaat hampaidesi kellastuneen tai muutoin tahriutuneen, asiaan kannattaa puuttua heti. Hampaiden värjäytyminen voi aiheutua monista asioista. Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota omiin rutiineihin ja elintapoihin. Mitkä tavat voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä?

Hyväkuntoiset hampaat

Hyväkuntoiset hampaat

Vältä näitä tuotteita – näin ehkäiset ulkoisia värjäytymiä

Hampaiden värjäytymistä aiheuttavat esimerkiksi monet juomat. Näihin lukeutuvat esimerkiksi kahvi, tee ja punaviini. Punaviinin kohdalla värjäytymisestä voikin usein jo saman tien saada hieman ”esimakua”, kun hampaat ovat lasillisen jälkeen usein sinertävän mustat.  Näiden värjäävien juomien lisäksi hampaita värjää helposti myös esimerkiksi tupakka. Mitä tupakkaan tulee, hampaiden värjäytyminen ei ehkä lukeudu sen aiheuttamiin ikävimpiin seurauksiin. Siksi kannattaakin kysyä itseltään jo ihan muutoinkin kuin vain hampaiden kunnon takia, onko polttamisessa oikeastaan mitään järkeä? Aina voi edes vähentää ja näin myös heikentää tupakoinnin negatiivisia vaikutuksia koko kehoon. Myös esimerkiksi jotkin voimakkaat suuvedet voivat pitkällä aikavälillä käytettynä värjätä hampaita. Tämä johtuu niiden voimakkaista fluoripitoisuuksista.  Nämä kaikki lukeutuvat ulkoisiin hampaita värjääviin tekijöihin. Ulkoisista tekijöistä johtuviin värjäytymiin puuttuminen on kuitenkin onneksi nykyään suhteellisen helppoa eikä kustanna maltaita. Erilaisia menetelmiä on tarjolla sekä kotona käytettäväksi että kosmeettisen hammashoidon puolella.

Jos haluat välttää tai pysäyttää hampaiden värjäytymisen, sinun tulee vähentää tai lopettaa yllä mainittujen tuotteiden käyttäminen. Jos vahinko on kuitenkin jo ehtinyt tapahtua, voit valkaista ulkoisesti värjäytyneitä hampaitasi kotikonstein tai esimerkiksi hammaslääkärin vastaanotolla kosmeettisessa hammashoidossa. Kotona tehtävä valkaisu on usein huomattavasti halvempi, mutta hammaslääkärin tekemän hampaiden valkaisun tulos kestää pidempään.

Sisäisten värjäytymien poistaminen on hankalaa

Hampaisiin voi ulkoisten värjäytymien lisäksi tulla myös sisäisiä värjäytymiä, joiden poistaminen on myös luonnollisesti vaikeampaa, ellei jopa mahdotonta. Hampaiden sisäiset värjäytymät johtuvat usein esimerkiksi juurihoidosta tai muista hampaille tehdyistä toimenpiteistä, joissa on käytetty raskasmetalleja. Raskasmetallit värjäävät näin hammasluun. Sisäiset värjäytymät voivat myös johtua esimerkiksi tietyistä lapsena käytetyistä lääkkeistä. Sisäisiä värjäytymiä voidaan koittaa häivyttää valkaisemalla hammasta sisältäpäin, mutta tämä on huomattavasti työläämpi toimenpide, jonka vaikutus ei kuitenkaan ole kovin pitkä aikainen. Sisäisiä värjäytymiäkin voi kuitenkin pitkältä estää omien elintapojensa avulla. Kun hampaista pitää huolta, eivät hampaat pääse reikiintymään tai tulehtumaan ja näin paikkaamista tai muita järeämpiä toimenpiteitä ei tarvita.

Jos siis haluat välttää hampaidesi värjäytymisen – niin ulkoisen kuin sisäisen – paras keino tähän on oikeanlainen suuhygienia ja tiettyjen tuotteiden välttäminen. Esimerkiksi kahvin, teen tai punaviinin nauttimista on suhteellisen helppo vähentää. Voit aloittaa pienistä teoista: riittäisikö esimerkiksi yksi kuppi kahvia aamuisin kahden sijaan? Voisiko punaviinilasillisen sijaan nauttia lasin valkoviiniä? Lisäksi valkaisevia ainesosia sisältävien hammastahnojen käyttö on oivaa ensi apua ja samalta myös ennaltaehkäisevää hoitoa hampaiden värjäytymiselle. Myös kaikenlainen muu suuhygieniasta huolehtiminen ennaltaehkäisee hampaiden värjäytymistä tehokkaasti. Hampaiden värjäytymisen suhteen ei kuitenkaan kannata olla liian ankara. Harvan hampaat pysyvät kiiltävän valkoisina vielä vanhemmalla iällä. Ikä näkyy väistämättä myös hampaissa eikä tätä tarvitse hävetä. Jos kuitenkin haluat puuttua hampaidesi värjäytymiseen, hammaslääkärit antavat sinulle mielellään lisää vinkkejä niin värjäytymien ennaltaehkäisyssä kuin hoidossakin. Avun kysymistä ei kannata hävetä tai jännittää, lääkärit ovat olemassa auttaakseen sinua.